Under 100 år har fotografer från hela världen fotograferat historia. En bild är värd mer än tusen ord och den få oss att tappa andan. Fotografier kan fånga lyckliga ögonblick och hjälp journalister att dokumentera otänkbart lidanden. Många av dessa fotografer och journalister har fångat oförglömliga stunder utrustade med sina Leica-kameror.
Den första Leica kameran skapades 1913 av Oscar Barnack med målsättningen att göra en kamera som skulle vara lätt att ta med sig. Leica-kameran blev den perfekta följeslagaren till journalister och fotografer på resande fot. Är du själv sugen på en Leica så rekommenderar vi Leica Center.
Med hjälp av en Leica kamera så fångade fotojournalisten Alfred Eisenstaedt lyckoruset i New York den 14 augusti 1945, segern över Japan, med ett foto från Times Square. En överlycklig sjöman kysser en sjuksköterska på en gata fylld med dansade människor. Alfred Eisenstaedt tog kortet med en Leica IIIa och fokus på den svartvita bilden är på mannen och kvinnan som kysser varandra. Sjömannen har en mörk uniform på sig, vilket ger en skarp kontrast till den vita klänningen som sjuksköterskan bar.
Ett känt kort som fångar krigets fasor brutalt är ett foto från napalmattacker i Vietnam. Fotografen Nick Ut tog ett kort den 8 juni 1972 på en springande naken flicka. Nick Uts fotografi underströk att kriget gjorde mer än att hjälpa befolkningen, kriget skapade ett enormt lidande. Kortet blev känt för att det fångade det brutala våldet i Vietnamkriget. Det ledde också till en debatt om att publicera ett kort med nakenhet, och bland annat New York Times gjorde ett undantag från sina regler och publicerade kortet. Nick Ut tog kortet med en Leica M2. Kameran finns numera på ett museum i Washington.
1960 fotograferade kubanen Alberto Korda den argentinska marxistiska revolutionären Che Guevara med sin Leica M2. Alberto Kordas riktiga namn var Alberto Díaz Gutiérrez och han arbeta senare som Fidel Castros personliga fotograf.