Visst lönar det sig att byta elbolag, i alla fall om du upptäcker att dina vänner eller grannar har lägre elräkningar än vad som dimper ner i din brevlåda med jämna mellanrum. Innan du sätter igång och letar på internet, för det är där man måste leta, så ska du ha koll på att din elräkning inte bara består av en summa. Det är skatter och avgifter och det är bara en del du kan påverka genom att byta elleverantör.
Nätavgift
En stor del av din elräkning består av en avgift till den som äger elnätet, det vill säga ledningarna som kommer till ditt hus. Den delen går inte att påverka om du inte flyttar förstås. Och utan ledningar som förser ditt hus med el så fungerar det inte.
Elpriset kan du påverka
Det går att spara pengar på elen och det finns mycket information att hämta på nätet. Där hittar du både goda råd från andra elkonsumenter och olika jämförelsesajter, och det behövs. Det finns massor av elleverantörer i Sverige, ungefär 120 stycken, och naturligtvis har de ett lika stort sortiment på avtal som din kvartersbutik har varor. En uppskattning ger vid handen att dessa 120 bolag har upp emot 7000 olika avtal för elleverans.
Rörligt eller fast
Då du väljer avtal har du till att börja med möjligheten att välja mellan fast eller rörligt pris. Det är kanske tryggare att ha en fast tariff men du kan lyckas spara en slant på att välja rörligt avtal. Då betalar du dagspriset på vad elen kostar och det kan gå både upp och ner.
Miljömärkt?
Vill du undvika el i dina två hål i väggen som har producerats i ett kolkraftverk? Du kan även välja en leverantör som donerar en del av sina intäkter till vettiga ändamål, som till exempel miljörörelser.
Kolla på nätet
Du kan enkelt kolla på nätet om du kan spara pengar på din elförbrukning. Gå in på www.elpriskollen.se eller www.elskling.se så får du besked